Станови0
Куќи20
Викендици1
Плацеви21
Деловни простори4

Агенција за промет со недвижности

ЕНХЕЛЕЈА

Охрид, Т.Ц.Амам
046 254 282
075 436 988 / 075 436 991
enheleja@t-home.mk

На оваа страна можете да најдете некои од прашањата кои често ги засегаат граѓаните во досегашната пракса. За повеќе информации ве молиме обратете се во Енхелеја.

enheleja@mt.net.mk
+389 (0)46 254-282
+389 (0)75 436-988
+389 (0)75 436-991
+389 (0)70 723-189

   Дали може странец да купи недвижност во Македонија?
      ДА, ако има регистрирано фирма. Во догледно време ќе може да се купува и на лично име.

    Колку чини формирање на сопствена фирма?
      Во моментов околу 500 евра.

   Колку трае регистрација на фирма во Македонија?
      10 дена.

   Колку изнесува данокот на промет?
      на лично име, прва продажба, нов објект – 18%
      на лично име, втора продажба – 3%
      на фирма 18% ДДВ + 3%

   Кој го плаќа данокот на промет?
      Плаќањето на данокот е по договор на двете страни, во пракса купувачот

   Кој ја плаќа услугата на агенцијата?
      По договор, во пракса продавачот.

   Кој ги плаќа административните трошоци и нотарот?
      по договор, во пракса купувачот.

   Кој ја утврдува основицата за данок на промет?
      Комисија од Управа за јавни приходи од локална самоуправа - Општина.

   Во кој рок треба да се исплати данокот на промет?
      Во рок од 15 дена после извршената проценка.

   Каде се заверува купопродажен договор?
      Кај Нотар во местотo каде се наоѓа недвижноста.

   Колку временски трае процедурата?
      30 дена.

   Како се врши исплата?
      Со банкарска трансакција.


All right reserved ideaMK 2005 - 2024